A türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony prépostsági templom és környezetének megújítása

Magyarország Kormánya az „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” előirányzatból 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte a Csornai Premontrei Prépostság türjei épületegyüttesének felújítását és turisztikai célú fejlesztését.


A fejlesztés a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony prépostsági templom és környezetének műemléki megújítását, turisztikai célú hasznosítását irányozza elő. A térség kiemelkedő vallási, kulturális emlékeinek megőrzése, a meglévő kínálattal szinergiát alkotó országos szintű turisztikai vonzerő fejlesztése, Türje egyedülálló, épített örökségének rehabilitációja, a premontrei rend értékeinek fenntartható hasznosítása, emellett valódi értéket képviselő, a látogatók igényeihez idomuló szórakoztató turisztikai attrakció életre hívása a projekt fő célja.


A türjei templom tulajdonosa, a premontrei rend alapítása óta a helyi hitélet alappilléreként a lelkiség, a közösségi élet, majd az oktatás mozgatórugója volt, és korunkig ezt a szerepet tölti be. Ma is élő szellemiségén túl építészeti és tárgyi emlékei a desztináció örökségének fontos részét képezik, amelyek – az elnyert támogatásnak köszönhetően – a vallási szerep mellett turisztikai attrakció formájában is széles körben ismertté, megismerhetővé válnak.


A fejlesztés keretében a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony prépostsági templom műemlék épületének teljes körű rehabilitációjára kerül sor. A román stílusú egyhajós templom a XIII. század óta szolgálja a premontrei lelkiséget, a helyi hitélet gondozását. A műemléki épület belső falán feltárt Szent László freskórészlet az egyik legrégebbi ilyen jellegű ábrázolás a lovagkirályról. Az épület külseje teljes felújításra kerül, belsejében megújul a padozat, az orgona, a freskók és a falfestések, a történeti berendezési tárgyak, tehát az épület valamennyi műtörténeti értéket képviselő tartozéka. A toronyban kilátó létesül. A templom épített és tárgyi örökségét – kiemelten a Szent László legendát ábrázoló freskóciklus jelentéstartalmát – visualguide-os vezetés és 3D-s vetített animációs film mutatja be élményszerű módon a látogatók előtt.


A templomot körülölelő volt majorság megújítása is a projekt részét képezi. A meglévő épületek rehabilitációjával modern, a látogatói igényekkel harmonizáló fogadóépület, ajándékbolt és kávézó létesül, a volt magtár épültében pedig a premontrei rend és a türjei majorság történetét bemutató, kétszintes interaktív kiállító-, és rendezvénytér tér kap helyet. A premontrei hagyományokat innovatív módon bemutató, a helyi értékekre alapozott interaktív, kézműves csokoládé és sör manufaktúra, valamint bemutatásra alkalmas gyógynövénykert is szélesíti majd a programkínálatot.Az élményalapú interpretáció eredeti tárgyak, relikviák, valamint érintőképernyős terminálok, korabeli ábrázolások, vetítések, interaktív panelek segítségével valósul meg.


A komplex látogatómenedzsment részeként a templom és a majorság környezetének tereprendezési munkálataira, parkolók kialakítására, valamint irányító táblák kihelyezésére is sor kerül.