Beszámoló az ócsai zarándoklatról

2019. április 14-én a Premontrei 900 zarándoklat keretében az ócsai premontrei templomhoz tett látogatást a Gödöllői Premontrei Gimnázium, a Keresztelő Szent János Iskolaközpont és a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola.


Iskolánkból a 11. a. osztály tanulói, valamint Jakits Orsolya Johanna nővér, Kapovits Judit és Körtvélyesi Erika osztályfőnök vettek részt a kiránduláson. A zarándoklatot a hét bűnbánati zsoltár közös elimádkozásával kezdtük. Ezután indultunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetőjének kíséretében a Nemzeti Park védett területeinek bejárására. Utunk során megtekintettük a mozaikos szerkezetű védett területeket, amelyek a művelt földek között helyezkednek el. A máskor nedves réteken a szárazság miatt kevés növényt tudtunk megfigyelni, sajnos egyre jobban terjednek az invazív fajok, amelyek kiszorítják a természetes növénytakarót.


A védett láperdőben égereket figyelhettünk meg. Utunk során többször láttunk üregi nyulakat, vízi siklót is. Egy rövid pihenő után következett egy csendes szakasz, ennek értelmét Johanna nővérnek a csend angyaláról szóló elmélkedése vezette be. Ebben szó volt a csend jelentőségéről, az Istennel való kapcsolatban betöltött szerepéről.


Megnéztük a különleges pincesort is, amelynek lejáratát náddal fedik, és onnan indul a hosszan elnyúló pince. Szó esett a szőlőtermesztésről, a löszhátak kialakulásáról is.


Zarándoklatunkat az ócsai templomban fejeztük be, ahol megismerhettük a templom rövid történetét. Ezután közösen elimádkoztuk a zsolozsma napközi imaóráját. Ez a kirándulás lehetőséget adott a többi premontrei iskolával való kapcsolatteremtésre, a diákok is közelebb kerülhettek egymáshoz. Nagyon szép élményekben volt részünk, köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a zarándoklaton.