Premontrei gyalogos és biciklis zarándokutak

A premontrei rend alapításának 900. jubileumára készülve – Szent Norbert külső és belső útkereső vándorlásait is idézve – olyan zarándokút javaslatokat állítottunk össze, melyek összekötik azokat a magyarországi településeket, ahol egykor vagy ma premontrei szerzetesek szolgáltak.


A kerékpáros túrák fő kiindulási, illetve célpontjai azok a települések, ahol mai premontrei apátságok, kolostor vagy iskolák találhatók: Gödöllő, Zsámbék, Csorna, Szombathely, Keszthely, valamint közöttük elhelyezkedő premontrei kötődésű települések: Majk, Bakonyoszlop, Árpás, Kenyeri, Külsővat, Türje, Somlóvásárhely, Keszthely. A kerékpáros útszakaszok hossza 50 - 70 km, az útvonalak jellemzően aszfaltos utakon haladnak.


A kiválasztott települések körül gyalogos körtúra útvonalakat is javaslunk, amelyek hossza 20-25 km.


A premontrei kerékpáros zarándokutak összes hossza jelenleg 470 km, a gyalogos túráké pedig 167 km. A javasolt útvonalakat bejártuk, szívesen ajánljuk elsősorban a 14 év feletti korosztálynak.


Örömmel várunk visszajelzéseket, beszámolókat, fotókat bármely javasolt útvonalon tett zarándoklatról, erre a címre: premzarandok(kukac)gmail(pont)com


A gyalogos túrák és biciklis útvonalak lehetőségeit térképen ábrázoltuk. Lehetősége van letölteni az útvonalakat gpx formátumban amit mobilon az Osmand nevezetű ingyenes magyar nyelvű programmal lehet használni így túrázás vagy kerékpározás közben nyomon lehet követni az útvonalat. Ennek használatához egyszerű útmutatót talál itt:


A biciklis útvonalakhoz készítettünk egy részletes térképet illetve egy táblázatot is ahol előre tervezett biciklis zarándoktúra javaslatok találhatóak, így megkönnyítve a túra szervezését. A Google térképeknél bizonyos rétegek láthatósága állítható, ha a térkép neve melletti kis ikonra kattintunk.


Kerékpáros útvonalak letöltése (gpx):


Részletes kerékpáros térkép szálláshely javaslatokkal és vasútállomásokkal:


Gyalogos útvonalak letöltése (gpx):